Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2009 22:07 - Мислете цветно, за да вземате решения по-лесно
Автор: mecheb Категория: Бизнес   
Прочетен: 1852 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2009 22:19


 image Мислете цветно, за да вземате решения по-лесно

Запитвали ли сте се в какъв цвят мислите? Може би сте склонни да влагате прекалено много емоции и да подхождате към проблемите с категориите харесвам/не харесвам? Значи сте "червен" мислител.

Или критикувате всяка идея и дълго спорите - тогава разсъждавате в черно. А може би ентусиазмът ви е в повече и възторжено приветствате новостите? Това издава склонност към жълтото.

Тази цветова "дисекция" е дело на Едуард де Боно, международно признат авторитет в областта на творческото мислене и обучението в мисловни техники. Освен червено, черно и жълто, в книгата си "Шест мислещи шапки" той различава още бяло, зелено и синьо мислене. Звучи прекалено шарено, нали? А може би дори налудничаво и във всеки случай крайно неподходящо за сериозни хора...

Цветният печат и японците

Когато мислим, проблемът е, че се опитваме да направим много неща наведнъж, а това често обърква. Концепцията за шестте мислещи шапки позволява идеите да се излагат постепенно, като всеки път изваждаме на преден план това, върху което искаме да се концентрираме. И така, докато стигнем до решение. Нещо подобно става при цветния печат - цветовете се нанасят един по един, докато накрая се получава завършеният образ. Предимството е, че по този начин участниците в обсъждането могат да се "изключат" от обичайните си мисловни рефлекси и да се опитат да погледнат на обсъждания въп­рос от различни страни. Освен това тази техника позволява да се преодолее нагласата за противопоставяне и създава условия за конструктивност и творчество. Според Де Боно традиционният "западен" тип мислене, основан на спора и критиката, е отживелица, защото изключва съзидателното начало.

За европейците е характерно да сядат на масата за обсъждане с предварително формирана концепция и да се опитват да докажат правотата си. Така обаче съществува риск да се възприеме не най-доброто решение, а просто консенсусното - един приемлив за всички вариант. Различен е подходът на японците. Те започват обсъждането, изпълнени с готовност да слушат. Всички участници излагат информацията, с която разполагат, и по този начин очертават нещо като карта. Постепенно картата става по-богата и по-подробна и в крайна сметка пътят, който трябва да се следва, става очевиден за всички. Мислещите шапки всъщност представляват една удобна условност, която ни помага да превъзмогнем навика да спорим и насърчава търсенето на нови идеи. В името на най-добрите решения.

Бяло, зелено, червено...

В концепцията на Де Боно всяка шапка е свързана с точно определена роля - когато сменяш шапката, от теб се очаква да промениш и начина, по който мислиш за проблема. Бялото като неутрално и обективно подхожда на фактите и цифрите. Особено важно е фактите да не се използват като аргументи в спора, както често се случва, а да представ­ляват информация в чист вид.

Червеният цвят, който предполага гняв, ярост и емоции, е избран да представи емоционалния и интуитивен поглед върху нещата. Чувствата и емоциите са важни и влияят върху решенията ни, без значение дали ги изказваме открито или не. Те могат да се проявят на входа на обсъждането, по време на самата дискусия или при вземането на решението под формата на страх, гняв, омраза, подозрение и т.н. Червената шапка ги легитимира и в известен смисъл предоставя на участниците в срещата възможност да изкажат неща, които иначе биха се въздържали да споделят.

Черното е мрачно и негативно - затова черната шапка обхваща отрицателните аспекти, слабостите и рисковете. Тя търси аргументи в полза на твърдението, че нещо няма да стане. Нейното достойнство се изразява във възможността да се постави ясна граница между отрицателни чувства и отрицателна логика. Другото ценно предимство е възможността да ограничим присъщия ни негативизъм, като ясно го осъзнаем и изолираме. Това, разбира се, не означава да изключим отрицателното мислене от обсъждането - то е част от шестте роли и трябва да се изиграе докрай.

Жълтото е слънчево и позитивно и символизира позитивното мислене. То е въпрос на нагласа и съзнателен избор. Дори когато оценяваме нещо, което вече се е случило, можем да предпочетем да видим положителните му страни, по логиката "всяко зло за добро". Освен това жълтото е конструктивно - прави предложения и помага да подобрим съществуващите решения.

Зеленото е трева, растеж, изобилие и плодовитост. Затова зелената шапка е избрана да обозначи творчеството и новите идеи. Тя означава целенасочено усилие да се избяга от познатото и да се подходи съзидателно към даден проблем.

Синьото е цветът на небето, което е над всичко - синята шапка се занимава с управлението и организацията на процеса на мислене, както и с начина на използване на останалите шапки.

Защо са ни шапки

"Когато използваме шестте мислещи шапки при обсъжданията, всеки от нас разбира в каква фаза от процеса на взимане на решение се намира и какво се очаква от него. Така дискусията става по-конструктивна, създава се платформа за различни мнения и търсене на силните и слабите страни на всяка алтернатива, като в същото време се избягва конфронтацията", споделя Юлия Тенева, мениджър "Човешки ресурси" в Cumerio Med JSCo. Девет души от компанията преминават обучение по техниката на Де Боно. Ползата от всичко това е икономия на време и пари. "Процесът на взимане на решения стана по-структуриран като цяло. При по-сложни казуси сме използвали метода и сме постигали екипни решения за по-малко от 30 минути", твърди Тенева.

Как се постига този ефект? Шестте шапки създават условия за целенасочени и фокусирани работни срещи. Участниците са поканени да мислят заедно, без да търсят противопоставяне. Когато се използва жълтата шапка например, това не означава, че ще се изказват само и единствено поддръжниците на предложението. "Жълтото" мислене обхваща целия екип, независимо какви са предпочитаните нагласи за мислене на отделните му членове -  всеки е приканен да даде позитивното си мнение по темата. Моментът за това се определя от водещия дискусията - човека със синята шапка. Той единствен има правото да прекъсва разговора, да определя поредността в използването на шапките и да насърчава участниците да мислят в определен цвят. Всеки от тях обаче може да вземе синята си шапка, за да направи предложение по съдържанието, да уточни фокуса на дискусията и т.н.

"Тази техника ме накара да се погледна отстрани и да се замисля как взимам решения и как реагирам", споделя Диана Георгиева, асистент "Човешки ресурси" в "Джонсън и Джонсън", след участие в подобно обучение. "Занапред ще обърна повече внимание на това да отделям емоциите от всичко останало. За мен и хората около мен би било полезно да се научим да отделяме фак­тите от интуитивното мислене, да обръщаме внимание на ползите, предимствата и възможностите, а не да се съсредоточаваме върху негативите", допълва тя. Според Богдана Манова, експерт "Работа с клиенти" в корпоративния застрахователен брокер "Марш", техниката развива навици за търсене на алтернативни варианти и за асоциативно мислене, а старши експерт Елисавета Йорданова от същата компания смята да прилага "шестте шапки" в работата си като "стратегия, която спестява време и помага да приоритизираме задачите".

Адина Лука от консултантска компания "Интеракт-България" смята, че техниката на Де Боно би могла да помогне още и за демократизиране на управленския стил в компаниите. "Вместо началникът да налага волята си, екипите получават инструмент, който им помага да вземат решения за своята работа", коментира тя.

Инструменти за креативност

Често проблемите, с които се сблъскваме, имат нужда от свеж, нов поглед. А в напрегнатите работни срещи не остава време за творчество. Затова към ситуациите се подхожда стандартно и резултатите естествено не блестят с изключителност. Шестте шапки дисциплинират. Те дават възможност да се отдели специално време за креативност. Зелената шапка е своеобразна покана към участниците в разговора да потърсят нестандартни подходи за решение на даден проблем. Достатъчно ли е това? Не винаги, но помага. Разбира се, има хора, които са убедени, че творческото мислене не им се отдава. Де Боно обаче смята, че способността да раждаш нови идеи може да бъде "тренирана" с конкретни формални инструменти.

Пример за такива инструменти е използването на случайни думи. Те предизвикват сблъсък на неочаквани асоциации и по тази начин стимулират "излизането извън установените релси". За целта се прави списък от думи, най-често съществителни - например: сапун, лампа, мишка, дневник, коса и т.н. Когато мислим по конкретен въпрос и искаме да излезем от стандартния подход, избираме произволна дума от списъка. След това определяме няколко характеристики на предмета и се опитваме по асоциативен път да ги свържем с обсъждания проблем. Например търсим начини да направим работните ни срещи по-продуктивни. Случайно попадаме на думата шапка. Свързваме я с цвят. Ражда се идеята "да приложим метода за цветните шапки в обсъжданията ни". На този етап не се интересуваме дали решенията, които предлагаме, са добри, практични, приложими и т.н. Важен е самият процес на генерирането им.

Сложете си шапките и опитайте и вие. Според Де Боно мисленето е рефлекс - колкото по-често го тренираш, толкова по-добър ставаш. Какво е "жълтото" ви мислене по този въпрос?

Казус*
Българска компания трябва да вземе решение дали да назначи студенти без опит.

- Бялата шапка казва: Има ли други компании в България, които са направили това? Колко студенти са назначили? Какъв е бил резултатът?

- Зелената шапка казва: Какво ще кажете да назначим петима студенти и петима опитни специалисти за период от шест месеца, да видим резултатите и да вземем решение в зависимост от тях?

- Черната шапка казва: Това не е добра идея - ще изгубим много време да обучаваме студентите, а след това те ще отидат при конкуренцията за по-висока заплата.

- Жълтата шапка казва: Идеята е добра - студентите са по-мотивирани да намерят стабилна реализация в началото на кариерата си.

- Червената шапка казва: Предложението ми харесва.

- Синята шапка казва: Как трябва да постъпим при обсъждането на това предложение? Какво е решението, от което имаме нужда? Кои шапки да използваме? За колко минути? Кой ще засича времето?



Тагове:   мислещи,


Гласувай:
0



1. анонимен - cvetovete, koito prisastvat ko...
11.06.2009 15:22
cvetovete,koito prisastvat kogato mislq ..sa samo dva..bqlo i 4erno... nqma sredno polojenie... v dvete krainostti sam ednovremenno...probvai..6te vidi6 , 4e e ne6to unikalno..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mecheb
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2206028
Постинги: 167
Коментари: 1157
Гласове: 688
Спечели и ти от своя блог!